Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

Vipavska dolina

spodnja-vip-dolina

Vipavks dolina

Rodovitna in vinorodna Vipavska dolina je že od nekdaj vabila človeka, da se je v njej naseljeval. Zgodovinarji domnevajo, da je bila naseljena že v času pred našim štetjem, morda celo v mlajši kameni dobi. Zagotovo pa je velik razcvet doživela v času rimskega imperija, o čemer priča vrsta najdišč.

AJDOVŠČINA je osrednje mesto v Vipavski dolini, tu se pričenja zgodba o antični zgodovini naše dežele. Na mestu današnje Ajdovščine so arheologi našli celo vrsto ostankov nekdanje vojaške utrdbe Castra. Vabimo vas na sprehod okoli obzidja Castre in na ogled arheološke razstave, s poudarkom na rimskodobni Ajdovščini, ki se nahaja v Muzeju Ajdovščina. V spodnjih prostorih muzejske stavbe ima svoj prostor tudi zelo zanimiva razstava fosilov iz zbirke Staneta Bačarja. Na ogled ponuja okoli 1200 fosilov iz vse Slovenije, med njimi so zelo redki primerki, tudi takšni, ki so bili na našem območju najdeni prvič na svetu. Ogled obeh muzejskih zbirk in sprehod okoli obzidja Castre – ura in pol.

PILONOVA GALERIJA

Galerija enega naših največjih ekspresionističnih slikarjev in grafikov, ki je bil predvsem portretist in krajinar, je nastala leta 1973 iz zapuščine, ki jo je mestu podaril umetnikov sin. Na ogled je obsežen opus Pilonovih del, pa tudi arhivski fond z njegovimi rokopisi, korespondenco, knjigami in osebnimi predmeti. Avtor prenove stavbe, ajdovski arhitekt Svetozar Križaj, je za to delo leta 1976 prejel Plečnikovo nagrado.

VIPAVSKI KRIŽ je najstarejše mesto v Vipavski dolini, danes vas, ki krasi našo rajsko deželo na gričku sredi doline. Ogledali si boste ostanke Attemsovega gradu, znamenite »gase«, na koncu pa vstopili še v Kapucinski samostan, kjer je nekdaj živel in delal pridigar Janez Svetokriški. Ogled traja približno uro in pol.

VIPAVSKA VINSKA CESTA

pelje skozi 27 vinskih krajev v zgornji Vipavski dolini. Vinogradniki na 2200 hektarih vinogradov pridelujejo odlično vipavsko vino, med drugim tudi domače sorte, kot sta pinela in zelen, na katere so še posebej ponosni. Priporočamo vam obisk enega od hramov in pokušino pravega, odličnega vipavca.