Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

Slovenska Istra

istra1

Prijave in plačilo do srede 10.4. 2013

Slovenska obala, ki meri 46,6 kilometra, je poraščena z bujno vegetacijo. Tu je naravni rezervat z debelimi skladi laporjev in peščenjakov in z edinstvenim strunjanskim klifom, ki se dviga tudi do 80 metrov nad morjem in je najvišja flišna stena ob vsej Jadranski obali. Tu so Sečoveljske soline, omenjene že v 13. stoletju. Zaradi izjemno bogate naravne in kulturne dediščine so bile leta 1989 razglašene za krajinski park. So bogata zakladnica rastlinskega in živalskega sveta, najpomembnejše pa so z ornitološkega vidika, saj imajo ptice zaradi toplega podnebja in obilice hrane v solinskih bazenih idealne življenjske možnosti. Tako je bilo na območju solin opaženih več kot 200 vrst ptic, okrog 80 pa jih tu stalno ali občasno gnezdi.

Mesta Piran, Izola in Koper vabijo s svojo srednjeveško podobo. Za Koper pravijo, da s svojim historičnim jedrom predstavlja enega najbolj slikovitih predelov severnega dela Istrskega polotoka. Na športnem področju zavzemajo pomembno mesto vodni športi; v Koprskem zalivu je veliko regat, mesto pa je zgradilo tudi manjšo marino. Poleti organizirajo Primorski poletni festival. Še posebej privlačna pa sta mestna okolica in podeželje: na navpičnih stenah pri Črnem Kalu in Ospu pridejo na račun ljubitelji prostega plezanja, podeželje pa se “odlikuje” s specifično kulinarično in vinsko ponudbo (osmice).

Izola je obmorsko mestece z bogato ribiško tradicijo. Turizem se je skoncentriral ob južnem robu naselja, Simonovem zalivu, kjer je kopališče, kjer so hoteli in restavracije. Na zahodnem robu mesta je izolska marina.

Piran, staro pristaniško mesto, v srednjem veku obzidano mesto (ohranjenih je še 200 metrov obzidja) leži na koncu Piranskega polotoka. Mesto, v celoti zavarovano kot kulturno-zgodovinski spomenik, je ohranilo zasnovo z ozkimi ulicami in tesno strnjenimi hišami, ki se od obalne ravnice stopničasto dvigajo proti vrhu slemena in dajejo okolju značilen mediteranski značaj. Danes je upravno in oskrbovalno središče, pa tudi pomembno obmorsko turistično letovišče s hoteli, restavracijami in počitniškimi domovi, pomorskim muzejem Sergej Mašera in akvarijem, s kulturnimi ustanovami in prireditvami.

Z najdaljšo turistično tradicijo pa se lahko pohvali Portorož, turistično mesto z udobnimi hoteli z modernimi bazeni, s pestro ponudbo restavracij in prireditev; je priljubljeno kongresno središče – številne seminarske in kongresne dvorane lahko sprejmejo tudi do 1500 gostov. V Portorožu je igralnica, športno letališče, urejena marina. Je mesto, v katerega prihajajo turisti iz vseh evropskih držav, pa tudi od drugod.

V zaledju Portoroža leži v Šavrinskih brdih vrsta starih, zanimivih istrskih naselij (Padna, Krkavče, Koštabona, Pomjan, Gažon), nedaleč od obale pa je tudi slikovita vas Hrastovlje s cerkvijo svete Trojice, ki jo krasijo pripovedne poznogotske freske. Ta poslikava Hrastovlje uvršča v vrh zakladnice srednjeveškega stenskega slikarstva v Sloveniji.