Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

Logarska dolina – Robanov kot – panoramska cesta

 

800px-LogarskaDolina

 

SEPTEMBER (09. 09. 2014)

Doline, ki se odpirajo na vse strani Solčave, vsaka zase pričujejo o ljudeh, o moči in lepoti narave.Robanov kotKlobašaSolčavaLogarska dolinaMatkov kotSveti duhOlševa s Potočko zijalko, pod Raduho najvišja kmetija v Sloveniji Bukovnik. Na vsakem koraku, se pogled poslovi in se odpre nov

Robanov kot je ledeniška dolina in naselje v Zgornji Savinjski dolini, na poti med Lučami in Solčavo. Naselje Robanov Kot (680 m) leži ob rekiSavinji, pripadajo pa mu tudi posamezne samotne kmetije na pobočjih Raduhe (2062m) in Strelovca (1763m). Dolina Robanov kot pa sega do vznožja Ojstrice (2350 m), obkrožajo pa jo še vrhovi Krofička (2083 m), Križevnik (1909 m) in Molička peč (2029 m).

Robanov kot sicer geografsko pripada Zgornji Savinjski dolini, sicer pa je področje bolj vezano na bližnjo Koroško, posebej po odprtju mejnega prehoda na Pavličevem sedlu. Sosednja ledeniška dolina je turistično še bolj poznana Logarska dolina.

Logarska dolina je ena izmed najlepših ledeniških dolin v Evropi. Privlačnost Logarske doline odseva v prvobitnosti okolja ter v številnih naravnih zanimivostih, ki privabljajo ljubitelje narave. Svoj pečat so prostoru vtisnile tudi kmetije, ki so skozi stoletja ustvarjale kulturno krajino. Zaradi omenjenih vrednot, je bila Logarska dolina leta 1987 razglašena za krajinski park v času, ko so bile zaradi stihijskega razvoja turizma že močno ogrožene njene temeljne vrednote – ohranjanje izjemne kulturne krajine ter najpomembnejših naravnih in kulturnih.