Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

GRČIJA – Grški kalejdoskop

GRČIJA – Grški kalejdoskop za potovalne sladokusce z letalom 8 dni

Hoteli 3*- 4*, nočitev z zajtrkom/polpenzion, 25 – 45 oseb

– zibka evropske kulture in civilizacije
– odlična hrana, sladko vino, opojna ouzo in metaxa
– starodavne ruševine antičnih visokih kultur

Grški kalejdoskop je celovita potovalna izkušnja, na kateri Grčijo ne le spoznate, temveč jo začutite in doživite. V sproščenem tempu »drsimo« po deželi, obiščemo vse glavne znamenitosti, se dotaknemo in doživimo pristne vasice in mesteca, uživamo v naravnih lepotah in enkratnostih, naužijemo se toplega grškega sonca in morja. Dovolj bo časa za več skokov v morje. Neverjetno – in vse to na enem potovanju!

Po uvodnih taktih presunljivega Korinta, šarmantnega Navplija, sproščenega Tola in zgodovinskih Miken se čez peloponeško višavje spustimo v dolino Šparte in bolj odmaknjen južni Peloponez. Tu je zrak drugačen, vse je bolj umirjeno in »grško«, bolj sproščeno in odmaknjeno.

V »pravi« Grčiji južnega Peloponeza zgodovinske znamenitosti Mistre, Monemvasie in dežele Mani še močneje izstopijo. Ovijemo jih s čudovitimi plažami in časom za kopanje, srednjeveškimi stolpi in vasmi, ki nas spominjajo na jemenska višavja. Tradicionalna Kalamata je prestolnica oliv, Olimpija pa je ena od zibk grštva in olimpijskih iger.

Pot skozi matično Grčijo začinimo z vijuganjem med bogato preteklostjo in sproščeno sedanjostjo. Tu je Arta in teater v Dodoni, pa morda najlepše grško mestece Ioannina; tu je čarobnost samostanov veličastne Meteore, v mističnih Delfih nam prerokuje Pitija. Morda nas najbolj navduši pristna Grčija, tudi postanki v tradicionalnih krajih, kjer komajda govorijo grško .

Potovalni vrtinec zaključimo v večnih Atenah, večnem mestu, ki ga doživimo skozi spomenike izjemne preteklosti in prestolnico bogate sedanjosti.

Preprosto Oskarjevsko!

Odhodi v 2023: 22. september

1. dan LJUBLJANA – ATENE.
Zbor v na ljubljanskem letališču. Polet v Atene. Vožnja v hotel. Nočitev. (letalo, H*)

2. dan ATENE– KORINT – NAVPLIJ – TOLO.
Zajtrk. Odpeljemo do Korinta in na mostu občudujemo kiklopsko delo človeških rok; morje globoko pod nami in z nekaj sreče ladja, ki se prebija čez kopno. Odpeljemo se do Navplija, ki je eno najlepših grških mest. Sprehod po mestu, prosti čas za lastno raziskovanje, nakup spominkov, vzpon na trdnjavo ali morda skok v morje z mestne plaže. Vožnja do Tola, prijetne obmorske ribiško-turistične vasice. Namestitev, večerja in nočitev. (H, ZV)

3. dan TOLO – MIKENE – ŠPARTA – MISTRA – MONEMVASIA.
Zajtrk. Zgodnji odhod in vožnja do Miken. Skozi levja vrata vstopamo v mesto nad jaškastimi grobovi in kiklopskimi zidovi. Kretsko – mikenska kultura je zametek visoke kulture, ki se je od tu širila po Evropi. Tu je arheolog Schliemann našel zlato Agamemnonovo posmrtno masko. Preko osrednjega peloponeškega višavja vstopimo v drug svet – južni Peloponez. Na poti v Šparto obudimo zgodbo o Špartancih, znanih borcih in špartanskem načinu življenja. V Mistri zaživimo v enem izmed najlepše ohranjenih bizantinskih mest (UNESCO). Ogledamo si Metropolis, palačo Despot in frankovsko trdnjavo. Očarajo nas Bizantinske cerkve, kot sta Panagia Odigitria in Aghia Sofia. V skladu s časom se vzpnemo na citadelo z mičnim pogledom na dolino Šparte. Slikovita vožnja do Monemvasie. Večerno raziskovanje mesta in vzdušja. Namestitev, večerja in nočitev. (H, ZV)

4. dan MONEMVASIA – AREOPOLI – dežela MANI.
Zajtrk. Monemvasia je potovalni vrhunec; peloponeški Dubrovnik je skrit na otočku, obzidan in utrjen, čudovit za raziskovanje in odkrivanje gornjega mesta. V prostem času si lahko privoščimo tudi skok v morje. Tu izvemo, od kod izhaja ime malvazija . Pot nadaljujemo v samobitno deželo Mani, robato in hribovito, s čudovitim morjem in plažami, ter odmaknjenimi vasicami, v katerih kraljujejo stolpaste hiše, kamor so se nekoč skrivali domačini pred sosednjimi klani. Prosto za kopanje in uživanje v idiličnem vzdušju. Namestitev in večerja. Prost večer. (H, ZV)

5. dan Dežela MANI – KALAMATA – OLIMPIJA.
Zajtrk. Raziščemo manijevsko vas Areopoli, si privoščimo skok v morje v Stoupi in raziščemo še Kadirmli. Vožnja v Kalamato in sprehod po mestnem središču. Poiščemo slavne olive, po katerih je mesto poznano. Pot nadaljujemo v Olimpijo, kjer raziščemo zgodovino olimpijskih iger prav v kraju njihovega izvora. Sprehodimo se po starodavnem stadionu, kjer so Grki nekoč organizirali igre v čast Zeusu. Tudi arheološki muzej je vreden ogleda. Namestitev v hotelu in večerja. Zvečer pa je čudovita priložnost za nakupe v prijetni turistični vasici. (H, ZV)

6. dan OLIMPIJA – PATRAS – ARTA – DODONA – IOANNINA.
Zajtrk. Vožnja mimo Patrasa čez slavni most na celinsko Grčijo in skozi gorati Epir do Arte, kjer se sprehodimo po tipičnem grškem mestu s čudovito bizantinsko arhitekuro in prečudovito bizantinsko cerkvijo. Pot nadaljujemo proti severu in obiščemo enega najbolj slavnih teatrov v Dodoni, v čudovitem naravnem okolju. Vožnja v Ioannino, ki je eno najlepših grških mestec. Namestimo se v hotelu. Večerja. Zvečer se skupaj sprehodimo ob jezeru v pravo vzdušje sproščene večerne Grčije. Nočitev. (H, ZV)

7. dan IOANNINA – METEORA – DELFI.
Zajtrk. Zgodnji odhod in vožnja proti Meteori, ob poti nas razgibana grška pokrajina preseneti s svojo lepoto. Ob prihodu v Meteoro se nad nami bohotijo visoki stolpi iz peščenjaka, ki se dvigajo v nebo in na katerih so grški pravoslavni samostani. Do samostanov vodijo skrivnostni hodniki, kot nalašč za raziskovanje. V samostanih se seznanimo z grško pravoslavno vero. Po ogledu in raziskovanju pot nadaljujemo proti Delfom. Ogled Delfov pod goro Parnas, ki predstavlja srčiko antičnega grštva – sprehodimo se vse do stadiona in se poklonimo preroški Pitiji. Začutimo vzdušje nekdanjega preročišča in vsegrških iger. Večerja in prosto za raziskovanje kraja. Nočitev. (H, ZV)

8. dan DELFI – ATENE – LJUBLJANA.
Zajtrk. Zgodnji odhod in vožnja do Aten. Avtobusni ogled Aten – obiščemo stadion Panathinaiko, kjer so se odvijale prve olimpijske igre modern dobe, sprehodimo se po mestnem središču, kjer vidimo vse glavne znamenitosti mesta (palača ministrskega predsednika, bivša kraljeva palača s častno stražo, Zeusov tempelj in Hadrijanov slavolok, parlament in Schliemanova hiša, trg Sintagma). Vzpnemo se na Akropolo, grič sredi 3-milijonskega mesta, kjer stoji najbolj slaven tempelj v Grčiji, posvečen boginji Ateni – Parthenon. Zanimajo nas tudi Propileje, pa tempelj boginje Nike, Erehteion … Vožnja na letališče in polet do ljubljanskega letališča. Konec potovanja. (letalo, Z)