Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

Carigrad in Marmorno morje

carigrad

Od Bosporja do Helesponta

preko ISTANBULA, BURSE, AFYONA, PAMUKKAL, EFEZA, PERGAMONA, ASSOSA in TROJE

ODHOD: 23. maj 2012
ČAS POTOVANA: 6 dni / 5 noči
ČAS ZA PRIJAVO: do 7. marca 2012
Prijavite se lahko osebno ali po emailu: drfrlj@siol.net, ob prijavi
plačate akontacijo v višini 200,00 € na TRR 0201-1001-6190-381,
drugi obrok plačate do 4.4. in zadnji do polne cene do 9. maja.

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 30
VIZUM: Slovenci za vstop v državo potrebujemo vsaj šest mesecev veljaven potni list
CENA – najmanj 30 potnikov: 678,00 €

Hoteli – nivo 3-4*, polpenzion

  – doživite svileno Burso, tradicionalno Turčijo v Kutahyi in Afyonu…
  – uživajte v Kleopatriem bazenu s šampanjsko vodo v Pamukkalah,
  – v Efezu, Pergamonu in Troji zaživite z veličastno antiko nekdanje Jonije,
  – vse ostalo pa je zgolj še smetana na torti!

Čudovit vsebinski presek vas popelje v pester kalejdoskop turških doživetij. Ne le da je vsak dan svoja zgodba – temveč v istem dnevu vstopimo v mnogo njih. Dežela drsi mimo nas v vseh njenih obrazih in slikah. Kratko, a doživeto in sladko. Intenzivno, a dovršeno in sproščeno.

Potovalni vstop gre skozi “pravo” Turčijo. V Bursi spoznamo začetke osmanske dobe, gotovo nas privlečejo tržnice, predvsem svilena! Vstopimo na anatolsko planoto, ter v Kutahyi in Afyonu zaživimo v pravem turškem vzdušju iz nekega drugega časa …

Na vožnji proti Egeju začutimo prehod – iz višinske Anatolije ob reki Meander do egejske mehkobe. Vmes čudovite Pamukkale, kopanje v šampanjski vodi, prva antika… Lepa zgodba.

Sledita dva antična vrhunca v čudovitem naravnem okolju – užitek tudi tistim, ki jih tovrstni “kamnolomi” ne privlačijo. Tu sta Efez in Pergamon, vsak v svojem siju vpeta v zanimive zgodbe…

Vsebinski zaključek pa je vpet v naravo dežele trojanske, mehko turško tradicijo, spleteno z zgodbo o Troji, Parisu in lepi Heleni, Priamu in grških junakih…

Stil: Turistično potovanje

1. dan LJUBLJANA – CARIGRAD
Opoldanski zbor na ljubljanskem letališču od koder poletimo proti Carigradu. Po pristanku se vkrcamo na avtobus in zaživimo s slavno preteklostjo orientalske prestolnice na dveh kontinentih in najlepšimi spomeniki preteklosti. Sprehodimo se po antičnem Hipodromu z egipčanskim obeliskom, obiščemo eno najlepših carigrajskih mošej, Modro mošejo, v katero je vgrajena neprecenljiva vrednost 21.000-ih ročno izdelanih ploščic iz Iznika. V skladu s časom (ta ogled lahko opravimo tudi zadnji dan potovanja) obiščemo “branik krščanstva na vzhodu”, slovito cerkev svete modrosti (Hagia Sofia). Vau, kakšen začetek! (letalo, H)

2. dan CARIGRAD – BURSA – KUTAHYA – AFYON
Po bujenju odhod na hitri trajekt in plovba proti Bursi in pravi turški zajtrk v čajnici. Bursa je prva osmanska prestolnica, mesto svile in zeleno mesto na pobočju visoke gore Uludag. V modernem turškem mestu lahko začutimo povsem turško vzdušje. Najprej obiščemo Zeleno mošejo in mavzolej, potem se sprehodimo po mestnem središču z osmanskimi zgradbami do čudovite Veličastne mošeje, ki je nekaj posebnega tako po zgodbi, kot po umetniškem in arhitekturnem vtisu. Seveda je ena glavnih znamenitosti mesta tudi tržnica svile, ki se nahaja v srednjeveškem hanu. Po ogledu si privoščimo prosto za raziskovanje svilenih tkanin in mestne tržnice, na kateri najdemo množico zanimivih orientalskih vzdušij in blaga. Za kosilo lokalna specialiteta “iskender kofte”. Po kosilu nam prija siesta na vožnji proti Kutahyi, ki je čudovito turško mestece, kjer res lahko začutimo “pravo” Turčijo. Sprehod po starem mestu in uživanje v vzdušju, ki ga je v izgnanstvu doživljal madžarski Bela Kun. Pot nadaljujemo do Afyona, kjer si za konec dneva privoščimo še vzpon na mestno citadelo s čudovitim pogledom! Mestece pa je prava turška zgodba! Vožnja do hotela in namestitev. Večerja in nočitev. (hotel 3-4*, ZKV)

3. dan AFYON – PAMUKKALE – CERKEV SV. MARIJE – KUŠADASI
Zajtrk. Po Anatolski planoti se mimo sodavega jezera Aci spustimo v Pamukkale. Privoščimo si ogled Pamukkal – sprehodimo se po največjem mestu mrtvih (nekropola) na anatolskih tleh, občudujemo naravno čudo – snežno bele ponvice iz sige. Gotovo je zanimiv sprehod skozi antično mesto Hierapolis, občudujemo lahko odlično obnovljen teater… Po želji (vstopnina ni v ceni) pa si privoščimo nepozabno kopanje v Kleopatrinem bazenu s šampanjsko zdravilno vodo. A ne predolgo, tudi pomlajevanje je treba jemati z mero! Siesta na vožnji po dolini reke Menader proti Egejski obali. Še skok do cerkvice sv. Marije, pomembne romarske poti za kristjane in muslimane, kjer naj bi sv. Marija preživela zadnjih 6 let življenja. Pietetno vzdušje, zavežemo željo! Vožnja do Kušadasija in namestitev v hotelu. Večerja in nočitev. Lahko obiščemo ulico barov, kjer se zvečer življenje šele začenja… (hotel 3-4*, polpenzion)

4. dan KUŠADASI – EFEZ – PERGAMON
Zajtrk. Danes nas čakata dve čudoviti antični mesti v čudovitem naravnem okolju. Zjutraj obiščemo veličastni Efez. Zaživimo med marmornimi zidovi enega štirih najmogočnejših mest rimskega cesarstva! Presune nas čudovito ohranjena antika in začutimo, kako je bilo takrat… Vožnja mimo Izmirja do Pergamona, ki je v popoldnevu najlepši. Pergamon je bil nekoč izjemno pomembno mesto z eno treh največjih knjižnic antičnega sveta. Od tu izvira pergament, tu je zdravil Galen… Še danes je orlovo gnezdo visoko nad dolino prava poslastica za ljubitelje antike in lepih pogledov. Po obisku Atalove akropole pa nas čaka še posladek – Galenovo zdravilišče Asklepij z zdravilno vodo. Vožnja do hotela, večerja in nočitev. (hotel 3*, polpenzion)

5. dan PERGAMON – AYVALIK – ASSOS – TROJA – HELESPONT – CARIGRAD
Zajtrk. Vožnja do šarmantnega obmorskega mesteca Ayvalik, kjer obiščemo mestno tržnico in se sprehodimo po prijetnem mestecu, v obmorski čajnici pa si privoščimo čaj ali svež pomarančni sok! Pot ob edremitskem zalivu pod goro Ide nadaljujemo do Assosa, kjer najprej obiščemo seldžuški most, se sprehodimo po šarmantni vasici Behramkalle in seveda, ne zamudimo ogleda Ateninega templja s čudovitim pogledom na otok Lezbos. Spomnimo se Aristotela in za njim sv. Pavla, ki sta nekoč vandrala tod naokrog. Piknik kosilo. Vožnja do zadnjega viška našega potovanja – Troje. Na poti v deželi trojanski pred nami zaživijo zgodbe iz Homerjeve Iliade. Ogled mesta in obvezno slikanje ob trojanskem konju. Vožnja do mesta Canakkale ob slavni ožini Helespont. Prosto do odhoda trajekta, s katerim prečkamo ožino in že se spet znajdemo v Evropi – turški Trakiji, po kateri drvimo proti Carigradu. (H, Z, piknik kosilo, trajekt)

6. dan CARIGRAD – LJUBLJANA
Zajtrk. Za se predajamo sproščenemu nakupovanju na carigrajski pokriti tržnici (Kapali Carsisi), kjer uživamo v Zlati ulici in preko 5.500 trgovinicah z vzhodnjaškim vzdušjem. Transfer na letališče in polet v Slovenijo. (Z, letalo)

Cena (najmanj 30 udeležencev) vključuje:

 • letalski prevoz Ljubljana – Carigrad – Ljubljana,
 • letališke pristojbine, varnostne takse in dodatek za gorivo (110 EUR),
 • 5 nočitve v hotelih 3-4* s polpenzionom,
 • turški zajtrk v Bursi, kosilo v Bursi in piknik kosilo v Assosu,
 • vse vstopnine po programu (izključen je bazen v Pamukkalah),
 • trajekt čez Edremitski zaliv in čez Helespont,
 • slovensko vodenje in lokalni vodnik,
 • stroški priprave in organizacije potovanja,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje,
 • prijavnina.

Obvezna doplačila (na osebo):
– v primeru manjše skupine 20-29 oseb na potovanju je 45 EUR za osebo, 15-19 oseb 60 EUR.

Doplačila po želji (na osebo):
– odstopnina v primeru višje sile 5% vrednosti potovanja

– doplačilo za enoposteljno sobo 65 EUR.

Doplačila na kraju samem:
– napitnine (priporočljivo 15 EUR na osebo).

Popusti:
– za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču 20%, na osnovnem ležišču 10%,

ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar.