Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

Bolgarija

bulgaria-plovdiv

 

Datum izleta: 21. – 26. 5. 2013

Prijave do: 06.02.2013

Prijavite se lahko osebno ali po emailu: drfrlj@siol.net,

Ob prijavi plačate akontacijo v višini 150,00 €, drugi obrok 10.3., tretji obrok 10.4., zadnji do končnega plačila 10.5.

Cena izleta: 594,00 € ob udeležbi najmanjšega števila potnikov 30

ORGANIZATOR POTOVANJA: Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev Ljubljana

TRADICIONALNA BOLGARIJA

Bolgarija, ki leži v osrčju Balkana, je pokrajinsko zelo razgibana: na severu se razprostira podonavsko nižavje, na jugu se dvigujejo hribi in visoke planote, na vzhodu je Črno morje, ki na svojo obalo vse leto vabi turiste. Ustanovljena je bila leta 681 in je ena najstarejših držav Evrope. Njeno zgodovino je zaznamovala bližina evropske meje z Azijo. V bolgarski kuhinji je zato čutiti vpliv vzhoda in zahoda. Najbolj znana bolgarska jed je gotovo jogurt, ki slovi po tem, da njegovo redno uživanje prinaša dolgo življenje. Dežela pa ni raznolika samo pokrajinsko, kar bomo lahko ugotavljali med ogledom Sofije – bolgarskega  glavnega mesta, videli bomo biser srednjeveške arhitekture samostan Rila, občudovali nasade vrtnic in spoznavali načine pridelave rožnega olja, se ustavili v mestu Plovdiv ter uživali v razgledih na silhuete gorskega sveta.

Predviden program

1. dan: Let iz Ljubljane v Skopje. Vožnja v Sofijo – bolgarsko prestolnico. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje in spoznavanje Sofije, ki jo krasijo katedrala Aleksandra Nevskega in cerkev Sv. Sofije, številne palače, spomenik Vasilija Levskega in bogati državni arheološki muzej. Mesto je bilo osnovano pred sedem tisoč leti in je drugo najstarejše mesto v Evropi. Sofija je bila najprej tračanska naselbina po imenu Serdica, imenovana po tračanskem plemenu. Rimljani so jo osvojili leta 29 n. št. in je postala glavno mesto province Dacia Mediterranea. Mesto je ponovno zgradil bizantinski car Justinijan in ga preimenoval v Triadica. Pod Bolgari je bilo mestu ime Sredec, a se je ime leta 1376 preimenovalo v Sofijo, kar pomeni ”modrost”.Popoldne se bomo odpeljali na goro Vitoša, ki se nahaja južno od mesta in je zelo priljubljena izletniška in turistična točka. Povratek v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali proti vzhodu. Naš prvi cilj bo tradicionalna bolgarska vasica Koprivščica, kjer obiskovalec dobi občutek, da se je čas ustavil. Spoznali bomo tipično arhitekturo iz 17. in 18. stol. Naš naslednji cilj bo prelaz Shipka, kjer so leta 1877 potekali boji med turško in rusko vojsko z bolgarskimi prostovoljci. Kljub premoči Turkov je bila armada Sulejman Paše premagana in s tem so za vedno pregnali Turke s teh krajev. Rusi so v spomin na to bitko in na številne žrtve postavili cerkev. Nadaljevanje vožnje do Kazanlaka, katerega okolica se ponaša s slavno zgodovino trakijskih kraljev, proizvodnjo rožnega olja in nasadi vrtnic. V t.i. Dolini vrtnic jih gojijo že 300 let. Za izdelavo rožnega olja uporabljajo le eno vrsto vrtnic; po bolgarsko se imenuje kazanlaška roža. Vrtnice so roza barve in so jih prenesli iz Damaska, zato jih imenujejo tudi damaščanke. Tehnološki postopek sajenja, vzgoje, obiranja in destiliranja vrtnic se skozi stoletja ni spremenil. Del tega bomo videli tudi mi. Nadaljevanje vožnje in ogled Plovdiva, drugega največjega bolgarskega mesta. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do zimskošportnega središča Borovec. Možnost vožnje z žičnico na Jastrebec, na višino 2.369 m, ki leži pod goro Musala, ki je najvišji vrh Balkanskega polotoka. Nadaljevali bomo do samostana Rila, ki leži v dolini pogorja Rile in je odigral pomembno vlogo pri razvoju bolgarske kulture. Posvečen je sv. Ivanu Rilskem, ki je kot puščavnik živel v osrčju gorovja. Samostan so zgradili njegovi učenci, ki so prihajali poslušat starega modreca. Že vse od začetka so ga podpirali in spoštovali bolgarski vladarji, njihove bogate donacije pa se zrcalijo v slikovitih poslikavah in notranji opremi. Popoldne vožnja do Banskega, zimskošportnega središča planine Pirin. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do kraja Melnik, ki leži v bližini grške meje in se odlikuje po okoliških tvorbah iz peščenjaka. Sprehod skozi mesto, obiskali bomo vinoteko in imeli pokušino znanih vin tega vinorodnega območja. V nadaljevanju se bomo zapeljali do samostana Rožen, ki je eden najmanjših bolgarskih samostanov, ustanovljen leta 1220. Po ogledu se bomo odpeljali po dolini Strume proti srbski meji. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali v Skopje. Let proti domu.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom v Bolgariji,
 • pet polpenzione v hotelih turistične kategorije **** v Bolgariji, v dvoposteljnih sobah,
 • ogled muzeja rožnega olja,
 • ogled tračanske grobnice,
 • ogled samostanov Rila in Rožen,
 • ogled kleti in degustacija vina,
 • letalski prevoz in takse,
 • vodenje, organizacijo izleta ter ddv.
 • Enoposteljna soba: 110,00 €

Možno doplačilo vodniku na poti:

 • vožnja s sedežnico*: ceno sporočimo naknadno
 • Možno je, da sedežnica ne bi delovala, ker imajo poleti večkrat vzdrževalna dela. Hvala.
 • Bolgarska denarna enota je bolgarski lev (BGN).

Opombe

· Splošni pogoji Alpetour PA d.d. so sestavni del programa in so vam na voljo na prodajnem mestu.

· Priporočamo vam, da se ob prijavi odločite za plačilo rizika odpovedi (odstopnino) in za mednarodno zdravstveno

zavarovanje z asistenco.

· Na izletu potrebujete veljaven osebni dokument.

· Pri izvedbi prevoza natančno upoštevamo Uredbo (ES) št. 561/2006, ki predpisuje obvezne počitke voznikov. V primeru, da prevoz izvajata dva voznika, zasedeta sedeža št. 1 in 2, da je lahko počitek sovoznika izveden čim bolj učinkovito.

Odstopnina

Če posamezni potnik v sklopu skupine ob prijavi predvideva, da se morda zaradi določenih okoliščin, ki utegnejo nastopiti pri njem ali v njegovi ožji družini potovanja ne bo udeležil, lahko položi odstopnino. Za plačilo odstopnine se lahko odloči posameznik ali celotna skupina.

· Sporazum o odstopnini velja v primeru vojaškega odpoklica, bolezni in smrti v ožji družini (zakonec, starši, otroci ). Alpetour v tem primeru potniku povrne celotno plačilo aranžmaja. Potnik mora ALPETOUR PA posredovati pisno odpoved najkasneje v roku 3 dni od dneva, ko je nastal eden od vzrokov za odpoved.

· Odstopnina Alpetour znaša 4 % cene aranžmaja oz. minimalna premija je 5,00 €. Odstopnina Adriatic Slovenica znaša 2,88 % cene aranžmaja, oz. minimalna premija je 7,46 €, če v programu ni drugače določeno. (Priloga: Klavzula za zavarovanje stroška odpovedi).

· Če potnik ob odpovedi predloži dokument, da se ne more udeležiti potovanja (vojaški vpoklic, zdravniško potrdilo …), ni pa položil odstopnine, ALPETOUR PA zadrži povračilo za odpoved potovanja, kot to določa 8. točka teh splošnih pogojev.