SREDINO SREČANJE: SECESIJSKI SPREHOD PO LJUBLJANI

SPOŠTOVANI ČLANI DRUŠTVA

V SREDO 5.7.2017 OB 15.15 VAS VABIMO NA

SECESIJSKI SPREHOD PO LJUBLJANI

Art Nouveau – nova umetnost. To umetnostno gibanje je zajemalo vse umetnostne zvrsti, imelo je skupna izhodišča in cilje ter je nastalo na prehodu v 20. stoletje v več evropskih mestih.

Umetnost v vsem – umetnost za vse, je bil osrednji moto art nouveauja, v njem pa se prepletajo in združujejo dela različnih umetnostnih zvrsti in skupaj ustvarjajo harmonično celoto.

Novi slog je bil izrazito meščanski, obsegal je različne slogovne izraze in tudi različna imena: art nouveau (nova umetnost), Jugendstil (mladeniški stil), Modern Style (moderni slog), École de Nancy (nancyjska šola), Glasgow Style (glasgowski slog), Modernisme (modernizem), stil Liberty, style floreale (cvetlični slog), Secession (secesija). Tudi pri nas se je za oznako te smeri predvsem v arhitekturi uveljavilo ime secesija.

Na sprehodu po secesijski Ljubljani spoznavamo razvoj dogodkov ob prelomu stoletja in takratno arhitekturo v secesijskem slogu.

Pot začnemo na Zmajskem mostu, kjer prisluhnemo legendi o zmaju, nato pa nadaljujemo vzdolž Miklošičeve ulice mimo Urbančeve hiše  in Grand hotela Union proti Miklošičevemu trgu. Tam spregovorimo o takratnem županu Ivanu Hribarju in o tem, kako je obnovil Ljubljano po potresu leta 1895.  Arhitekt Maks Fabiani pa je pa je izdelal prvi moderni urbanistični načrt mesta.

Pričetek vodstva: izpred Prešernovega spomenika ob 15.15 uri.

Srečanje je za člane društva brezplačno. Prosimo, da se prijavite na e-mail: eva.sitar-jarc@mao.si