IZLET:DJERDAP IN VOJVODINA

NP DJERDAP in UTRIP

VOJVODINE

Rok prijave: do 30.06.2013 na drfrlj@siol.net, potrjeno s plačilom prvega obroka v višini 100,00 € na TRR 02011-0016190381,

Drugi obrok v višini 96,00 € do 16.9.2013

Datum odhoda: 20. do 22. september 2013

Vrsta prevoza: avtobus

Cena izleta: 196,00 €

Program potovanja:

1. dan:  LJUBLJANA–LEPENSKI VIR–NP ĐERDAP–KLADOVO

V zgodnjih jutranjih urah zbor na mestu, ki ga določi skupina. Vožnja z vmesnimi postanki za osvežitev mimo Beograda v smeri Kladova. Med potjo boste uzrli ostanke trdnjave Golubac, ki leži na strateški lokaciji pred vhodom v Đerdapsko sotesko. Trdnjava nekoliko spominja na obmorsko mesto, ker je Donava v tem predelu široka kar šest kilometrov. Nadaljevanje vožnje do neolitskega nahajališča Lepenski Vir, ki velja za državni kulturni spomenik izrednega pomena. Na tem nahajališču so odkrili ribam podobne figure, ki predstavljajo najstarejše monumentalne figure na svetu. Vožnja po narodnem parku Đerdap z vmesnimi postanki za fotografiranje na razglednih točkah. Po prihodu v Kladovo ogled hidroelektrarne Đerdap I, največje hidroelektrarne na Donavi. Namestitev v hotelu in popoldanska plovba z ladjico po Donavi. Med plovbo boste lahko opazovali ostanke turške trdnjave Fetislam, Trajanovega mostu ter romunsko industrijsko mesto Turnu Severin. Zvečer večerja v hotelu in prenočevanje.

2. dan:  KLADOVO–VIMINACIUM–KRUŠEDOL–SREMSKI KARLOVCI–NOVI SAD

Po zajtrku vožnja v smeri mesta Kostolac, kjer se nahajajo ostanki velikega rimskega mesta Viminacium. Ogled ostankov nekdaj mogočnega mesta, kjer se je nahajal sedež rimskega namestnika province in pristanišče Donavske rečne flote. Nadaljevanje vožnje do obronkov Fruške Gore in ogled samostana Krušedol, zapuščine srednjeveške dinastije Branković, ki hrani mnoge pomembne ikone in druge dragocene predmete v samostanski zakladnici. Nadaljevanje vožnje do Sremskih Karlovcev in sprehod po mestnem jedru, katerega krasijo ogromne baročne palače, nastale po zaslugi odličnega trgovanja z vinom. Prosti čas za kavico, nato pokušina domačih vin v eni izmed mnogih vinskih kleti. Od vseh vrst značilnih za to področje še posebej izstopa Bermet, ki se je nahajal tudi na vinski karti znamenite ladje Titanic. Nadaljevanje vožnje do Novega Sada in vzpon na trdnjavo Petrovaradin, od koder je lep pogled na ravninsko Vojvodino, reko Donavo in staro mestno jedro z impozantno krščansko cerkvijo. Nekaj prostega časa za osvežitev, nato namestitev v hotelu. Zvečer tipična večerja v eni izmed tradicionalnih restavracij s pridihom srbske kuhinje. Prenočevanje.

3. dan:  NOVI SAD–ĐAKOVO–LJUBLJANA

Zjutraj zajtrk, nato nadaljevanje ogledov po mestu v spremstvu lokalnega vodnika: Mestna hiša, spomenik Svetozarju Miletiću, Rimokatoliška cerkev sv. Marije, Srbsko narodno gledališče, Grška šola, promenadna Miletićeva ulica, Nikolajeva cerkev, Matica Srbska,… Še nekaj prostega časa za kosilo ali samostojne oglede in nakupe na Zmaj Jovini ulici. Ob dogovorjeni uri zbor in vožnja mimo Bačke Palanke in Vukovarja v smeri Đakova, kjer bo prosti čas za sprehod po mestu ali ogled veličastne katedrale J.J. Strossmayerja, ki jo nekateri uvrščajo med  najlepše cerkve med Benetkami in Carigradom. Ob dogovorjeni uri vožnja z vmesnimi postanki za osvežitev po avtocesti bratstva in enotnosti v smeri Slovenije, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah.

Cena vključuje:

– prevoz s sodobnim turističnim avtobusom,

– parkirnine, cestne in ostale pristojbine,

– 1 x polpenzion v hotelu turistične kategorije v dvoposteljnih sobah v Kladovu,

– 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu turistične kategorije v dvoposteljnih sobah v Novem Sadu,

– večerja v tipični vojvodinski restavraciji,

– vožnja z ladjico po Donavi,

– vstopnine po programu: neolitsko nahajališče Lepenski vir, HE Đerdap I, samostan Krušedol, Viminacium, degustacija treh vrst vin v Sremskih Karlovcih,

– vse zunanje oglede po programu,

– kvalitetno slovensko vodenje,

– obveznega lokalnega vodnika, kjer je potrebno,

– organizacijo potovanja,

– osnovno nezgodno zavarovanje ter DDV.

Možna doplačila:

– enoposteljna soba 38€,

– riziko odpovedi za primer novonastalih bolezni pred odhodom na pot znaša 3,73% celotnega aranžmaja,