IZLET: Švica, vlak Bernina express 3 dni

Spoštovani,

Vabimo vas da se nam pridružite na jesenskem 3-dnevnem izletu, ki ga organiziramo od 04. do 06. septembra 2020.

Namenili smo vas popeljati v prelepe švicarske gore z Bernino ekspress in na pokušino njihove čokolade Alprose, za celoten program pa je v prilogi pošiljamo opis potovanja.

Cena izleta na osebo v dvoposteljni sobi pri 25 potnikih je 345,00 EUR, v kolikor nas bo več  bo cena na osebo

v dvoposteljni sobi 304,00 EUR.

Za člane društva je cena 20,00 EUR nižja.

Če se nam želite pridružiti, nam  prijavnico pošljite (na njej naj bo navedeno vaše ime in priimek in datum rojstva)  do  28.08.2020 na naš email: drfrlj@siol.net.

V kolikor imate že vplačila od izleta na Korziko, se bo pokrivalo iz tega nakazila, sicer nam celotno kupnino nakažite do  02.09.2020 na naš TRR: 61000-0015418303, odprt pri delavski hranilnici Ljubljana.

Švici gre prvenstvo v tehničnem osvajanju vrhov. Že zelo zgodaj so gore prepoznali kot del turistične ponudbe in hkrati priložnost za razvoj neverjetnih železniških prog, ki nas popeljejo v samo osrčje gorskega kraljestva.

Ko presežemo gozdno mejo in nas obkroža skalovje in pobeljeni vrhovi. Gorniški raj, navdih za plezalce, kraljestvo za turne smučarje.

Čokolada ali “hrana bogov”… kako tudi ne saj so že Azteki in Maji častili bogove, ki so prinesli ta dar ljudem. Do sredine devetnajstega stoletja so jo uživali kot pijačo. Prvi zapis o čokoladi za otroke sega v trideseta leta prejšnjega stoletja. Mi se predamo čokoladnim užitkom pristne švicarske čokolade.

Odhod: 4. – 6. september 2020

1. dan LJUBLJANA – ISEO – VAL CAMONICA – SONDRIO. Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 5.00 uri in vožnja mimo Benetk, Verone in Brescie do jezera Iseo. Je ledeniškega nastanka in se razteza na 65 kvadratnih kilometrih površine. Njegova posebnost je tudi hribovit otok Monte Isola, ki predstavlja kar petino jezerske površine. Na obrežju jezera obiščemo prikupno mestece Iseo. Nato sledimo vodni poti reke Oglio, ki v jezero priteče po eni najlepših alpskih dolin, Val Camonici. Nad njo se več kot 2500 metrov visoko dviga vrh Concarena, ki dolino, uvrščeno na seznam naravne dediščine Unesca, ločuje na dvoje. Poleg narave dolina slovi po risbah, ki so jih tamkajšnji prebivalci prazgodovine na različne načine vrezovali na gladke skalne površine. V njih so upodabljali dogodke iz vsakdanjega življenja. Stvaritve si lahko tudi ogledamo. Nato nadaljujemo vožnjo proti švicarski meji do hotela, namestitev, večerja in nočitev. (avtobus, H, V)

1. dan TIRANO – BERNINA EXPRESS – CHUR – VADUZ. Zajtrk. Vstopimo na vlak in se predamo doživetju vožnje po izjemni železniški progi Bernina express, ki vodi od Tirana na italijanski, St. Moritza, Davosa do Chura na švicarski strani. Delno je uvrščena tudi na seznam Unescove dediščine. Rdeči vagoni z mogočno lokomotivo se ubrano vzpenjajo, tudi skozi 55 tunelov in 196 mostov ter viaduktov. Pogled nam šviga levo, desno, v globino in višave. Kamorkoli se ozremo nas omreži prelestna narava. Vlak zapelje čez gorski prelaz Bernina, najvišjo točko pa doseže na postaji Ospizio Bernina na višini 2253 m, blizu vrha Piz Bernina, ki je s 4049 m najvišji vrh Vzhodnih Alp. Po delu prevožene poti izstopimo v St. Moritzu, mondenem zimsko-športnem središču, ki ga spoznamo skupaj in uživamo samostojno. Nato nadaljujemo v najstarejše švicarsko mesto Chur, ki je hkrati sedež pokrajine Graubünden. Koraki po starem mestnem jedru nas pripeljejo do mogočne romanske katedrale, cerkve Sv. Mihaela in zanimivega glavnega trga. Chur je danes tudi pomembno turistično središče s številnimi okoliškimi smučišči kot je tudi Lenzerheide, prizorišče svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Ob zaključku dneva se odpeljemo v hotel, večerja in nočitev. (H, vlak, Z, V)

1. dan VADUZ- BELLINZONA – CASLANO – LUGANO – LJUBLJANA. Zajtrk. Spoznavanje Švice nadaljujemo v italijanskem delu in se ustavimo v najbolj italijanskem mestu Bellinzoni. Vrsto let so se kresala kopija, v šestnajstem stoletju pa je mesto dokončno pripadlo Švici. Zato ne preseneča, da se nad mestom dviguje ena najpomembnejših trdnjav srednjeveškega alpskega obrambnega sistema, ki je uvrščena tudi na Unescov seznam. Kljub italijanskemu pridihu ostajamo v Švici in obiščemo njen ponos – čokoladnico Alprose, ki velja za največjo proizvajalko švicarske čokolade. Že cedimo sline? Za švicarsko – italijanski zaključek se ustavimo še v Luganu, ki se razteza ob enako imenovanem jezeru. Priložnost za sprehod. Nato vožnja ob jezeru Como, mimo Milana, Verone in Benetk proti Ljubljani, kamor prispemo v nočnih urah. (Z, avtobus)