IZLET: POPOTOVANJE PO SLOVENSKI ISTRI

Vabimo vas, da se udeležite izleta po Slovenski Istri, ki ga organiziramo v soboto, 20. aprila 2013.
Zbirališče bo na parkirišču pred HALO TIVOLI ob Celovški cesti, odhod z avtobusom ob 7:45 uri, od koder se bomo odpeljali proti Primorski.

PROGRAM:

KOPER – ogled nekdaj beneškega mesta in čas za kavo
Z avtobusom se bomo najprej popeljali mimo največjega Planet Tuš centra v Sloveniji, znamenite Popovičeve fontane, nekdaj Bavčarjevega Istrabenza, mestne tržnice…. Z avtobusa bomo sestopili na potniškem terminalu.
Staro mestno jedro Kopra zgodovinarji postavljajo že v drugo polovico 6. stoletja. Pot po mestu nas bo vodila od osrednjega mestnega trga (Titov trg), katerega krasijo čudovita Pretorska palača, mestna loža in druge stavbe iz časa Benečanov. Šli bomo mimo stolnice Marijinega vnebovzetja, kjer bomo spoznali legendo o Sv. Nazariju. Sprehodili se bomo še po Čevljarski ulici, ki nas bo pozdravila z »«levjimi usti« do Prešernovega trga z značilnim Da Pontejevim vodnjakom (1666) in vrati Muda, nekdaj glavnimi mestnimi vrati. Po ogledu si bomo vzeli čas za kavo ali čaj v eni izmed prijetnih koprskih kavarn.

LUKA KOPER – pogled skozi Okno v svet
Obiskali bomo naše okno v svet – Luko Koper, katera je bila zgrajena leta 1957 kot protiutež Tržaškemu pristanišču, prva ladja pa je v njo priplula eno leto po otvoritvi. Danes je Luka Koper sodobno evropsko pristanišče, ki je že davno preraslo koprsko mestno jedro in postalo ponos celotne Slovenije. Z avtobusom se bomo zapeljali med kontejnerji, terminali in skladišči ter skozi razlago spoznali veličino našega edinega pristanišča

KOSILO v starem delu Kopra
Po zanimivem dopoldnevu se bomo okrepčali v prijetni gostilnici v starem mestnem jedru Kopra, kjer nam bodo prijazno postregli okusno kosilo (goveja juha, dve vrsti mesa s prilogo, solata). S polnimi želodčki in napolnjenimi baterijami se bomo podali avtentičnemu popoldnevu naproti.

PIRAN – starodavno mesto, ki je zraslo na soli
Med sprehodom po romantičnem Piranu si bomo ogledali staro mestno jedro. Spoznali bomo najpomembnejše palače, ki s svojo mogočnostjo pričajo o časih, ko je v naših krajih vladala Beneška republika. Pot nas bo vodila preko Tartinijevega trga ter nas po ozkih srednjeveških ulicah peljala do Prvomajskega trga in Punte kot najbolj zahodne točke mesta, ki se zajeda v morje. Zamudili pa ne bomo niti prekrasne panorame z obzidja piranske stolnice, ki se razprostira na Strunjanski, Koprski in Tržaški zaliv na eni strani in preko streh piranskih hiš na Piranski zaliv na drugi strani. Od tod je moč videti kar 3 države. Po ogledu mesta bomo imeli prosto za obisk lokalne kavarne ali sprostitev ob morju

DEŽELA REFOŠKA – srečanje z vinarjem in pokušina istrskih vin
Za zaključek avtentičnega izleta po Slovenski Istri se bomo odpravili v center dežele refoška. V vasicah na sredi šavrinskih hribov se je leta 1921 odvijal eden prvih protifašističnih uporov v Evropi. Danes dežela slovi predvsem po tako imenovani »fešti refoška«. Obiskali bomo enega izmed priznanih vinogradnikov, ki nam bo z veseljem predstavil svojo vasico in nas popeljal v »marežgansko kanavo«, center tamkajšnjih vinogradnikov. Tam se bomo spremenili v prave enologe in pokušali 3 različne vzorce istrskih vin iz njegove vinske kleti ter domače oljčno olje ob bogatem istrskem prigrizku. Imeli bomo tudi možnost nakupa domačih izdelkov.

Program vključuje:
Kosilo v starem delu Kopra po programu, ogled Luke Koper, ogled Kopra in Pirana, srečanje z vinarjem v deželi refoška z degustacijo istrskih vin in oljčnega olja ob prigrizku, ostale oglede po programu, celodnevno strokovno vodenje, stroške organizacije, zavarovanje naše odgovornosti do potnikov in njihovih stvari, DDV.

Prijave sprejemamo do 10. aprila na telefonu 041-959-913 (Marija), 041-982-833 ( Francka) in e-mailu: DRFRLJ@SIOL.NET.

Prijava je potrjena z nakazilom 35,00 € na TRR društva: 02011-0016190381.

»Popotovanje po Slovenski Istri«