Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

IZLET: BOSNA EKSPRES

Bosna ekspres 3 dni

avtobus, hotel 3*, polpenzion

 

Bosna in Hercegovina – dežela različnih kultur. Glavno mesto Sarajevo se razprostira na bregovih reke Miljacke, kjer se stikata arhitektura vzhoda in zahoda. Sarajevo je ohranilo obeležja in zgradbe tako iz rimskega obdobja, srednjega veka kakor tudi osmanskega obdobja.

Ogled za mnoge najlepšega mesta na Balkanu ponuja ogromno znamenitosti in dobrot, prav tako vas bo navdušil tudi ogled vseh ostalih znamenitosti v Bosni. Tu je Mostar, obnovljeni biser Balkana, pa Jajce in Travnik in še in še…

 

Odhod: 30. september 2016

Zadnji rok za prijavo je 7. september 2016

Nakazilo 170 evrov na TR 0201 1001 6190 381

 

Stil: stopnja 2 – Oskarjevo turistično potovanje

1. dan LJUBLJANA – BANJA LUKA – SARAJEVO. Naša balkanska avantura se bo začela v zgodnjih jutranjih urah. Za seboj bomo pustili Dolenjsko ter hrvaško mejo, se ustavili še na hrvaško-bosanski meji, nato pa začeli s spoznavanjem REPUBLIKE SRBSKE. Prispeli bomo v BANJA LUKO, drugo največje mesto v BiH in glavno mesto Republike Srbske. Mesto, ki se razteza na obeh bregovih reke Vrbas, je poznano kot eno najbolj zelenih mest. Po kratkem postanku se bomo podali proti JAJCU, ki je zgrajeno na kraju, kjer se reka Pliva po čudovitih 30 m visokih slapovih izliva v reko Vrbas. V mestu se je pisala pomembna stran zgodovine, od rimskih časov, turških vpadov, do zasedanja AVNOJ-a, zato so številni gradbeni in kulturni vplivi pustili prelep pečat. Po dolini reke Vrbas bomo prispeli do Dolnjega Vakufa, od tu pa pot nadaljevali do naslednjega slikovitega mesteca TRAVNIK. Domačini menijo, da je Travnik odprta knjiga, kjer se na vseh straneh, kot narisani, kitijo številni zgodovinski spomeniki. Travnik je postal mesto prijaznih ljudi. V nadaljevanju potovanja se bomo vozili po dolini reke Bosne in prispeli do SARAJEVA, glavnega mesta države BiH. Namestitev v hotelu. Večerja. Po želji se z lokalnim prevozom ali taksiji odpravimo v center mesta iz zaužijemo živahno dogajanje, lahko pa se pozabavamo tudi v eni »kafani«. Nočitev. (H, V)

2. dan SARAJEVO – KONJIĆ – MOSTAR. Po zajtrku se bomo podali na raziskovanje mesta. Najprej bomo obiskali staro Baščaršijo, kjer bomo v bučnem in dinamičnem vsakdanu začutili optimizem ljudi. Sledil bo sprehod po uličicah z majhnimi trgovinami, kjer obrtniki izdelujejo predmete iz bakra, srebra, kože in lesa. Mogočne džamije, medrese, bezistani, imateri, katoliška katedrala, pravoslavna cerkev, stavbe secesijskega obdobja ob reki Miljacki pripovedujejo vsaka svoje zgodbe… Prosto za samostojne oglede. Za kosilo priporočamo čevape  »Pri Želji«. Po kosilu se odpravimo v Konjic, kjer si lahko ogledamo dolgo varovano skrivnost – Titov bunker (prijava za ogled ob prijavi). Mimo umetnega Jablaničkega jezera bomo vstopili v notranjost soteske, dokler se nam ne bo nekaj kilometrov pred MOSTARJEM soteska razširila. Vožnja po polju nam bo dala slutiti, da so bili tu boji med različnimi narodi strahoviti. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev. (H, Z, V)


3. dan MOSTAR – LJUBLJANA. Po zajtrku se bomo podali v stari del MOSTARJA, ki je z minareti številnih džamij, trgovinami, obrtnimi delavnicami, kavarnami in z zelo zanimivo arhitekturo, izjemno privlačen. Na srečo je leseno brv med bregovoma reke Neretve, ob pomoči svetovne javnosti, zopet zamenjal trden kamniti most.
Po ogledu mesta se bomo odpeljali in se sprehodili do kraškega izvira reke Bune, ki si je pot na površje poiskala pod 200 m visoko pečino. Ob izviru najdemo znano Tekijo, samostan muslimanskih menihov dervišev, iz leta 1466. Legenda pravi, da se je bog užalostil zaradi kratkega toka reke in ji je zato dal neizmerno lepoto…
Po ogledu sledi povratna vožnja po 'Dalmatiki'. Prihod domov je predviden v poznih večernih urah. (Z)

 

Cena na osebo v dvoposteljni sobi pri 35 udeležencih: 170 EUR.

 

 

Cena vključuje: Avtobusni prevoz z udobnim turističnim avtobusom, nočitve glede na spodnji opis, slovenski vodnik in po potrebi lokalni vodniki (vodenje v slovenskem jeziku), vsi zunanji ogledi po programu,  stroški priprave in organizacije potovanja.

 

Nočitve: 2 nočitvi v hotelih 3* z zajtrkom in večerjo. V Sarajevu bomo predvidoma prenočevali v Grand Hotelu Sarajevo (http://hotelgrand.com/en/home-6/), v Mostarju pa v Hotelu Kriva Ćuprija (http://www.hotel-mostar.ba/).

 

Doplačila po želji (na osebo):

vstopnine na kraju samem (Titov bunker 15 KM, muzej v Jajcu 2KM, samostan ob izviru Bune 2KM, džamija v Mostarju 4 KM);

– odstopnina v primeru višje sile 5% vrednosti potovanja;

– doplačilo za enoposteljno sobo 30 EUR;

– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

 

DRUGI PODATKI:

POTREBNI DOKUMENTI: Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

 

Splošni pogoji poslovanja Agencije Oskar, d.o.o. so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

 

ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar.

 

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev: 

Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja                 P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico

H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice               P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, več posteljne sobe…)         

H* – nočitev v hotelu 3+/4 zvezdice              PT – nočitev na avtobusu, vlaku ali ladijska kabina                                                       

H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic                   O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba…)