Društvo računovodij, finančnikov in revizorjev, Ljubljana

Gruzija in Armenija

Gruzija in Armenija (9 dnevni izlet)

Gruzija in Armenija 9 dni
Hoteli 3 – 4*, polpenzion

– zamaknjeni Tbilisi in vibrantni Erevan
– visoki Kavkaz, zelena Gruzija in dramatična Armenija
– tradicija, narava in bogata kulturna dediščina …

Čudovito, aktivno in dinamično potovanje vas popelje v čarobni svet Zakavkazja, na civilizacijski prehod med krščanski in muslimanski svet. V dve krščanski deželici, ki sta tisočletja kljubovali velikim sosedom in bili med prvimi, ki sta sprejeli krščanstvo, a sta skozi čas ostali osamljeni na južni strani Visokega Kavkaza. Izoblikovali sta se dve civilizaciji, vsaka svojevrstna in čudovito zaokrožena, trmasto vztrajajoča pri svojem izročilu, veri, jeziku in pisavi.

Gruzija in Armenija sta čudoviti deželi za ljubitelje odmaknjenih krajev in tradicij, kulture in narave. Tu je Visoki Kavkaz z odmaknjeno dolino Kazbegi, tu je nižinska Gruzija v nekih njenih sanjah z rojstnim krajem Stalina. Vmes smo umestili Armenijo, katere velika večina ozemlja leži nad 1.000 metri nadmorske višine, povsem drugačna, višinska in vulkanska … Tu sta tudi dva feniksa – čudoviti Tbilisi in moderni Erevan!

Odhod: 22. maj 2019

Predvideni leti:
TK1064 22MAY LJUIST 2000 2320
TK 376 23MAY ISTTBS 0110 0430
TK 387 30MAY TBSIST 0415 0540
TK1061 30MAY ISTLJU 0655 0810

Stil: Stopnja 2 – Oskarjevo turistično potovanje
1.dan LJUBLJANA – TBILISI. Zbor na ljubljanskem letališču in večerni polet preko Istanbula v Tbilisi. (letalo)

2. dan TBILISI. Po pristanku zgodaj zjutraj sledi vožnja do hotela in kratek počitek. Po zajtrku dopoldanski ogled Tbilisija, čudovitega mesta ob reki Mtkvari. Začnemo pri cerkvici Metekhi ter kipu Vahtanga Gorgasalija. Mimo bivše stolnice Sioni se po ozkih ulicah počasi odpravimo do Trga svobode, sredi katerega so postavili kip sv. Jurija, zaščitnika Gruzije. Tu obiščemo Narodni muzej. Vožnja v hotel in počitek. Popoldne se z žičnico odpeljemo do kipa Matere Gruzije, potem pa se sprehodimo do trdnjave Narikala, iz katere se odpira enkraten pogled na mesto. Vstopimo v muslimansko četrt z žveplenimi kopelmi in malo mošejo. Po želji se lahko za konec dneva sprehodite še do nove stolnice sv. Trojice, ki je ena izmed največjih pravoslavnih cerkva na svetu. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev. (H, žičnica, ZV)

3. dan TBILISI – JVARI – UPLITSIHE – GORI – ANANURI – GUDAURI. Zajtrk. Krajša vožnja. Na hribčku nad Mtskheto nas čaka cerkev Jvari (Unesco) s panoramskim pogledom na sotočje rek Mtkvari in Aragvi. Prija nam kratek jutranji sprehod. Na poti proti Goriju mimo nas drvijo prizori tradicionalne Gruzije vse do jamskega mesta Uplitsihe, kjer raziščemo ostanke v skalo vklesane antične prestolnice ob reki Mtkvari. V Goriju, rojstnem mestu velikega Stalina, obiščemo njegov muzej in rojstno hišo. Siesta na vožnji po vojaški transkavkaški cesti do postanka pri utrdbi Ananuri. Od tam se odpeljemo globoko v osrčje veličastnega Kavkaza. Objamejo nas čudoviti pogledi in svežina višinskega zraka. Po nekaj fotopostankih prispemo v zimsko letovišče Gudauri. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. (H, ZV)

4. dan GUDAURI – STEPANTSMINDA – MTSKHETA – TBILISI. Zajtrk. Preko 2400 m visokega prelaza prispemo v vas Stepantsminda. Tu nas pričaka pogled na očaka Kazbeg, kamor so antični bogovi pribili Prometeja, ki je človeštvu podaril ogenj. Lahko uživamo v sproščenem vzdušju, čudovit pa je dopoldanski pohod do cerkvice Gergeti, od koder je Kazbeg videti še mogočnejši (hoje okoli 3 ure, lahko pa se do tja za doplačilo tudi odpeljete). Po pohodu vsi skupaj uživamo v sproščeni vožnji proti dolini in spontanih krajših postankih v objemu veličastne narave. Za kulturni posladek dneva pa nas čaka srčika gruzijske identitete – Mtskheta (Unesco). V stari gruzijski prestolnici in verskem središču dežele obiščemo katedralo Svetitskhaveli. Vožnja v Tbilisi in namestitev v hotelu. Odpravimo v bližnjo restavracijo, kjer imamo večerjo s spremljavo tradicionalnih plesov. Nočitev. (H, ZV)

5. dan TBILISI – TSINANDALI – GURJAANI – TBILISI. Po zajtrku sledi vožnja do osrčja vinorodne regije Kakheti. Najprej obiščemo posestvo romantičnega pesnika Aleksandra Čavčavadzeja, ki je bil kljub temu, da je bil krščenec ruske carice Katarine Velike, vpleten v proti-carske aktivnosti. V njegovi 200 let stari vinski kleti še vedno pridelujejo vino sorte Tsinandali. Sledi krajša vožnja do domačije v okolici Gurjaanija, kjer se pustimo pogostiti gostoljubnim domačinom, poskusimo vino narejeno po starodavnem »kvevri postopku« (postopek je na listo kulturne dediščine uvrstil tudi Unesco) in se spoznamo s tradicijo tamade (mojstra nazdravljanja), ki jo Gruzijci v vsakdanjemu življenju ohranjajo še danes. Vrnitev v Tbilisi. Večerja in nočitev. (H, ZK, degustacija vina, V)
6. dan TBILISI – HAGHPAT – VANADZOR – jezero SEVAN – EREVAN. Zajtrk. Dan začnemo zgodaj na vožnji do meje z Armenijo. Naš prvi postanek je pri samostanu Haghpat (Unesco), kjer se prvič srečamo tudi z za Armenijo tako značilnimi hačkarji. Pot nas vodi po soteski Debed mimo Vanadzorja, kjer v kilometrih zapuščenih tovarn začutimo propadle sovjetske sanje težke industrije – tudi to je del zakavkaškega življenja. Mimo Dilijana nas pot pripelje do armenskega bisera – jezera Sevan. Povzpnemo se na panoramsko točko pri samostanu Sevanavank s čudovitim pogledom na jezero in okolico. Sledi še vožnja v Erevan, kozmopolitansko prestolnico, ki z enim očesom gleda v prihodnost, z drugim pa je zakoreninjena v nostalgično preteklost. Obiščemo Mati Armenijo in se sprehodimo po središču mesta. Prihod v hotel. Večerja in nočitev. (H*, ZV)
7. dan EREVAN – ECHMIADZIN – EREVAN. Zajtrk. Odpeljemo se na obisk armenskega Vatikana – Echmiatzina (Unesco). V verskem središču Armenije obiščemo katedralo in njeno okolico. Po vrnitvi v Erevan se najprej ustavimo v parku in muzeju, posvečenem žrtvam armenskega genocida, ki je še danes jabolko spora med Armenijo in Turčijo. Nato obiščemo inštitut Matenadaran, kjer hranijo najdragocenejše rokopise. Po prostem času za kosilo nas na osrednjem Trgu republike čaka še en muzej, kjer se spoznamo z njihovo bogato zgodovino. Za lep zaključek dneva pa obiščemo še tovarno armenskega konjaka. Večerja in nočitev. (H*, Z, degustacija konjaka, V)

8. dan EREVAN – KHOR VIRAP – GARNI – EREVAN – TBILISI. Zajtrk. Jutranja vožnja po rodovitni araratski nižini ob turški meji. Na poti zavijemo proti Khor Virapu, saj se nam tam odpre čudovit pogled na goro Ararat. Sledi vožnja nazaj v Erevan, kjer se v malem muzeju na kratko vživimo v domišljijski svet vsestranskega umetnika Sergeja Parajanova. Kosilo. Sledi vožnja proti antičnemu templju Garni. Kar mistično je raziskovanje grško-rimskih ostankov na armenskem višavju, daleč od matične dežele. Še lepši pa je sprehod po soteski in uživanje v neverjetnih bazaltnih konturah. Vožnja nazaj v Erevan, kjer preživimo še zadnje ure pred odhodom nazaj proti Gruziji. Morda še nočni postanek na poganskem pokopališču v vasici Ria Taza, potem pa sledi počitek na vožnji proti meji, prehod meje in vožnja na letališče v Tbilisi. (Z,K ni nočitve)

9. dan TBILISI – LJUBLJANA. Polet iz Tbilisija preko Istanbula do Ljubljane. (letalo)

Cena na osebo v dvoposteljni sobi pri 40 potnikih:      1.155 EUR. Za nečlane društva je cena 20 eur višja.

Cena (izračunana pri 40 udeležencih) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke pristojbine in varnostne takse (193 EUR), prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, 7 nočitev v hotelih 3-4* z polpenzionom, degustacijo vina in konjaka, tradicionalni večer z večerjo, lokalne vodnike, slovensko vodenje, vstopnine po programu, stroške priprave in organizacijo potovanja.

Doplačila po želji na kraju samem (na osebo):
– vožnja na Gergeti – okoli 5 – 10 EUR,
– napitnine vodniku na kraju samem – priporočljivo 30 EUR.

Doplačilo po želji (na osebo):
– odstopnina (4,56 %) od vrednosti potovanja
– doplačilo za enoposteljno sobo 240 EUR,
– dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

DRUGI PODATKI:
VIZE: Za Gruzijo in Armenijo Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list.
ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Splošni pogoji poslovanja Agencije Oskar so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na voljo na vseh prodajnih mestih. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da je z njimi seznanjen in jih v celoti sprejema.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 30.
ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar.

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev:
Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico
H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, večposteljne sobe,…)
H* – nočitev v hotelu 3+/4 zvezdice PT – nočitev na vlaku ali ladijska kabina
H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,….)