Albanija

Albanija (6 ali 9 dnevni izlet)

(letalo iz Ljubljane) z agencijo Oskar – sobota 19..5. do 24.5. 2018 ali do 27.5.2018.

Cena 580 € na osebo za 6 dnevni izlet in 740 za 9 dnevni  izlet.

Prijave do 15.1.2018 in plačilo akontacije v višini 140 € kot potrditev prijave. Naslednji obroki v višini 110 € se plačajo do 15. februarja, 15. marca, 15. aprila in zadnji obrok do 15 maja.

Za  9 dnevni  izlet je znesek ob prijavi 160 eur naslednji obroki pa 145 eur, ki  se plačajo do 15. februarja, 15. marca, 15. aprila in zadnji obrok do 15 maja.

PROGRAM:

1. dan LJUBLJANA – TIRANA – DRAČ – BERAT. Zbor na ljubljanskem letališču in polet proti. Kratka vožnja do nekdanje prestolnice Drač, kjer najprej obiščemo destilarno znamenitega konjaka Skenderbeu, imenovanem po albanskem narodnem heroju. Degustiramo različne produkte in kakšnega kupimo tudi za s seboj. V središču Drača, v zavetju Beneškega stolpa, se še kako prileže prvi albanski »macchiato«. Pot nas nato vodi v srednjeveški Berat, mesto tisočerih oken, ki je biser osmanske arhitekture, danes muzej na prostem in najslikovitejšo mesto v Albaniji. Namestitev v hotelu. Večerja v hotelu ali restavraciji. Nočitev. (H, ZV, degustacija konjaka)

2. dan BERAT – prelaz LLOGARAJA – SARANDA. Zajtrk. Na sprehodu po trdnjavi zaživimo v srednjem veku. Obiščemo muzej ikon Onufri in se izgubljamo po številnih uličicah. Pot nadaljujemo proti Jonski obali do z bori prekritega prelaza Llogaraja. Poiščemo drevo v obliki albanske zastave, na vrhu pa se nam odpre pogled na najlepše albanske plaže. Vijugamo med njimi, najdemo samotno plažo in se osvežimo v morju. Vožnja do obmorske Sarande. Namestitev v hotelu. Večerja v hotelu ali restavraciji. Nočitev. (H*, ZV)

3. dan SARANDA – BUTRINT – KSAMIL – SARANDA.  Zajtrk. Raziščemo ruševine antičnega mesta Butrint, ki v popolnem miru leži v naravnem okolju nacionalnega parka. Pred povratkom v Sarando se ustavimo še v Ksamilu s tremi sanjskimi otočki, do katerih lahko plavamo. Vrnitev v Sarando. Prosto za obmorske užitke. Namestitev v hotelu. Večerja v hotelu ali restavraciji. Nočitev. (H*, ZV)

4. dan SARANDA – GJIROKASTRA – KORČA. Zajtrk. Na poti do Gjirokastre se ustavimo ob izviru Syri i Kalter, ki navduši s hipnotično globoko modro barvo. Za prelazom blizu grške meje vstopimo v dolino bunkerjev, ki jih je gradil veliki vodja Enver Hoxha. Njegovo rojstno mesto, Gjirokastra, mesto kamenja, je muzejsko mesto. Obiščemo mogočno trdnjavo, rojstno hišo Enverja Hoxha, tradicionalno hišo družine Zekate … Potem nas navduši pot med Gjirokastro in Korčo, saj nas vodi preko alpskih ravnin, borovih gozdov, preko visokega prelaza Barmash (1759 m) in skozi kanjon reke Vjosa. Namestitev v hotelu. Večerja v hotelu ali restavraciji. Nočitev. (H, ZV)

5. dan KORČA – TIRANA – KRUJA. Zajtrk. Vožnja mimo Ohridskega jezera v Tirano, ki je mesto kontrastov; na eni strani blišč in na drugi strani sveta preproščina življenja. Obiščemo zgodovinski muzej, kjer zaokrožimo albansko zgodovino. Zanimiv je tudi Skenderbegov trg, stolp z uro, opera, nacionalna knjižnica, Ethem Begova mošeja, od zunaj si ogledamo tudi rezidenco Enverja Hodže. Kratka vožnja do nekdanje prestolnice Kruje. Danes je naš zadnji skupni večer (del skupine se jutri vrača v Slovenjo) in prav je, da se poslovimo v stilu. Albanski večer! Tradicionalna hrana, folklora z glasbo in plesom. Kdo si upa prvi zaplesati? Nočitev. (H, Z, tradicionalna večerja)

6. dan KRUJA – SKADAR. Zajtrk. Prosto za nakup spominkov na bazarju ali ogled trdnjave in muzej narodnega heroja Skenderbega. Kratka vožnja na letališče Tirana, kjer se poslovimo od sopotnikov, ki se vračajo v Ljubljano. Nadaljujemo na sever. Ob Skadarskem jezeru leži mesto Skadar. Povzpnemo se na Rozafino trdnjavo z zanimivo legendo; morda še večerja v tradicionalni restavraciji? Namestitev v hotelu. Večerja v hotelu ali restavraciji. Nočitev. (H, ZV)

7. dan SKADAR – JEZERO KOMAN – BAJRAM CURRI – VALBONA. Zajtrk. Zanimiva vožnja do trajekta, s katerim se popeljemo na enkratno doživetje – vožnjo po kanjonu reke Drin. Tu je življenje povsem odrezano od zunanjega sveta. Na drugi strani vstopimo v popolnoma drug svet. Povzpnemo se visoko v hribe, do skritih vasic znotraj Balkanskega parka miru, kjer se je vse do danes ohranila zanimiva kultura gostoljubja in krvnega maščevanja, ki se dogaja še dandanes. Namestitev v hotelu. Večerja v hotelu ali restavraciji. Nočitev. (P ali H, ZV)

8. dan VALBONA – BAJRAM CURRI – PRIZREN – TIRANA. Zajtrk. Park miru visoko v gorah povezuje tri države (Albanijo, Kosovo in Črno goro). Tu valovijo spektakularni hribi, od sveta odrezane vasice in tradicionalno življenje. Dan preživimo ob raziskovanju odročnih vasic, spoznavanju kulture, in sprehodih po parku miru. Vožnja čez Kosovo. V Prizrenu si v središču mesta privoščimo kavo in opazujemo utrip mesta. Po novi avtocesti Priština-Tirana se vračamo v albansko glavno mesto. Zaključni večer v Tirani. Večerja v hotelu ali restavraciji. Nočitev. (H, ZV)

9. dan TIRANA – LJUBLJANA. Zajtrk. Prosto dopoldne za kavico. Zmoremo še zadnji burek? Slovo od čudovite dežele. Opoldanska vožnja na letališče in polet proti Brniku. (Z, letalo)